top of page
  • Foto van schrijverCommissie d'r Bie

Nieuwsbrief December 2022

Met trots sturen we u onze nieuwsbrief, die weer vol staat met activiteiten die we weer konden organiseren. Wat vinden we dat fijn, om de blije gezichten weer te zien na de periode toen we vanwege de corona besmettingen weinig konden organiseren. Gelukkig maar!

Rotary Lange Strangetocht: Op zaterdag 27 augustus werd de Lange Strangetocht georganiseerd door serviceclub de Rotary. In de ochtend stonden we op het strandpaviljoen de Strandloper te Cadzand-Bad. De lopers waren nog fris, dit was de 2e stempelpost. Veel bekenden gezien, het was prachtig weer, we genoten van de muziek en dans. Na de middag verzamelden de deelnemers en vrijwilligers bij de veerhaven, vandaar liepen we het laatste stukje mee tot aan strandpaviljoen Breskens aan Zee. Hier mochten we alle lopers een gladiool aanbieden. Wat vonden de deelnemers van Commissie d’r Bie dit leuk. Het lukte echt niet om zonder gladiool binnen te komen... Wat een leuke reacties kregen we hierop. En dan natuurlijk het belangrijke moment, de uitreiking van de cheques. Net als de Scouting Oostburg kregen we de cheque overhandigd met het geweldige bedrag van € 5.000,-- erop. Dit hadden we niet durven dromen. Ontzettend bedankt, mensen van de Rotary!

Golfmiddag “De Brugse Vaart”:

Het lijkt alweer lang geleden , maar afgelopen Zaterdag 24 september 2022 zijn we naar Golfclub “De Brugse Vaart” geweest om te golfen. Fam. de Vos heeft ons, net als alle andere keren weer gastvrij ontvangen. Van 14.00 tot 16.00 uur, hebben we ons allemaal vermaakt op het golfterrein.

Het eerste wat op het programma stond, was een rondrit met de golfkarretjes over het prachtige terrein. Ik weet niet wie het leuker vindt, de jongeren of de vrijwilligers... Daarna zijn we opgesplitst in 2 groepen om de skills te verbeteren, kijk gerust eens in het fotoalbum om te vergelijken, met de voorgaande jaren, wij zien zeer zeker groei bij de jongeren, in lengte, leeftijd en kunnen.

Als afsluiting de heerlijke pannenkoeken met een drankje. We hebben de familie bedankt met prachtige rozen, verzorgt door de mama van Thierry. Om 16:00 uur was het alweer tijd om richting de parking te gaan, waar de ouders/verzorgers ons stonden op te wachten. Maar niet voordat we eerst nog een groepsfoto hebben gemaakt op de indrukwekkende trap in het gebouw. Ik denk dat ik namens iedereen spreek, dat het wederom een geslaagde middag was. Op naar volgend jaar.

Sinterklaasmiddag: Het was op woensdag 23 november een feestelijke St Nicolaas middag in MFC de Korre in Sluis. Er waren veel, enthousiaste, kinderen, ouders en opa’s en oma’s aanwezig, zo ook wij de opa en oma van een van de deelnemers. De middag was een aaneenschakeling van leuke gebeurtenissen. Het begon al met het zoeken van de Sint, want die liet toch even op zich wachten. Enthousiaste geluiden deden verraden dat de Sint gevonden was. Eenmaal op z’n stoel gezeten had de Sint voor ieder kind dat bij hem kwam zitten een leuk praatje met daarbij een leuk cadeautje. Maar wat bleek, op een gegeven moment waren de cadeautjes in de zak van Pieter op. Volgens de Sint waren er nog wel, maar waar ? De Sint gaf de kinderen de opdracht te gaan zoeken. Nou dat was niet tegen dovemans oren gezegd. De kinderen gingen als een speer op zoek en kwamen met een gevulde zak weer terug. De Sint was natuurlijk ook verheugd dat er nog wat te verdelen was.

Nou waren de Sint, en ook de Pieten, deze middag toch al een en al in hun nopjes met de kinderen. Het was bijzonder leuk de kinderen zo te zien genieten van de verschillende gebeurtenissen. De spontaniteit straalde er vanaf. Het is ook knap werk van de Sint en de Pieten om de kinderen gedurende de middag zo te boeien. Het verdient een grote pluim. Wij als opa en oma waren ook blij om, van dichtbij, de kinderen zo te zien genieten. Tot slot : een zeer geslaagde middag.

Zwemles: In de nieuwe samenstelling van de groepen (maandag B-diploma, dinsdag, zwemslagen aanleren, donderdag A-diploma) zien we dat het aanbieden van een programma vooruitgang geeft. De meeste zwemmers boeken vorderingen. Helaas zien we ook dat sommige kinderen minder goed met elkaar overweg kunnen als de groepen iets groter zijn. Als oplossing hebben we in sommige gevallen de mogelijkheid om de groep te splitsen. Nu de spannende periode van Sinterklaas weer voorbij is kunnen we ons opmaken voor de kerstvakantie waarin we niet zwemmen. Van de laatste training maken we een “speel-les” en sluiten we onder het genot van een drankje het jaar af. In januari gaan we weer van start en verwachten we snel een paar diploma’s uit te delen.

Voetbal: Het voetbalgroepje wordt steeds kleiner maar de voetballers die er zijn genieten met volle teugen. Er zijn altijd ballen op het veld en er wordt goed gewerkt maar de gezelligheid, grappen en grollen zijn nooit ver weg. Vanaf december gaan we lekker de zaal in want het is nu wel heel koud buiten. De zaal biedt ook het voordeel dat we een keer een andere sport kunnen beoefenen zo kunnen we basketballen of hockeyen. Dat zorgt weer voor een leuke variatie.

Meer informatie, stuur een berichtje naar Jeroen, jeroenhertogh@zeelandnet.nl

Paardrijden / paardverzorgen : Hou je van dieren en dan speciaal paarden! Kom dan een keer in de maand naar het paardrijden en verzorgen. Dat is in Schoondijke en Astrid verzorgt deze activiteit. We beginnen de middag om 14.00 met borstelen. Als de paarden dan helemaal mooi zijn ga je je paardje opzadelen. Daarna mag je rijden. Als dat klaar is dan moet het paard natuurlijk afgezadeld worden en weer op stal of in de wei worden gezet. Natuurlijk krijg je bij alles goede hulp. Iedereen krijgt een persoonlijk maatje toegewezen die alles van paarden af weet en je met alles heel goed kan helpen. Om 16.00 is alles klaar en gaan we weer huiswaarts. Voor meer informatie en aanmelding bij Imke van der Meer 06-49654995 of info@zonne-eiland.nl.

Vriendenkring (leeftijd 15/35 jaar):

Als eerste activiteit in oktober stond een bezoek aan speelboerderij Pierewiet op het programma. De meesten waren erbij en genoten ervan om elkaar na de zomer weer te zien. Deze keer een knutselactiviteit op zolder. De deelnemers kwamen met mooie kunstwerken terug. Op vrijdag 18 november stond er weer een uitje van de vriendenkring op het programma. Eerst patatjes eten bij de Smickelaer. Dit was weer prima verzorgd en iedereen heeft er van genoten. Jammer dat `iemand` niet goed in de mail had gekeken en wat aan de late kant was, maar dat zal haar vast niet meer gebeuren denk ik zo... We hadden een leuk uitzicht op de

brandweerauto ́s bij het Ledeltheater, dus de tijd vloog om. Hierna zijn we wezen bowlen in Toversluis op de mooi verlichte banen daar. Wat werd er goed gegooid!!! We hebben heel wat strikes voorbij zien komen. Ik wil iedereen bedanken voor zijn aanwezigheid en de gezellige avond die we samen hebben gehad. Namens mezelf en alle vrijwilligers wil ik jullie fijne feestdagen toewensen en tot het volgende uitje. Stefhan

Muziekles: Musicsande is een privé-muzieklespraktijk met daarnaast een muziekwinkel. De muzieklessen zijn wekelijks 30 minuten en worden individueel gegeven. Er is ook de mogelijkheid om lessen op keyboard te volgen volgens de reguliere methodes of volgens het Multi-Kleurensysteem. Hierbij worden er kleuren op de toetsen van het keyboard geplakt die corresponderen met de kleuren op de muziek- partituur. Hierbij kan ook een CD worden gebruikt zodat de leerling mee kan spelen. De lessen worden gegeven in het lesgebouw, Volderstraat 23 te Oostburg.

Voor meer informatie kijk op: www.musicsande.nl of neem contact op met Patrick Geerts. Tel. nr. 0117-451126 of 06-27175524 of via musicsande@zeelandnet.nl.

De Maatjes: (leeftijd 20+) Wat waren we blij dat we eindelijk weer konden opstarten met een gewoon activiteitenjaar voor de Maatjes. Ook hebben we een nieuwe vorm gevonden om onze deelnemers voor een heel seizoen te laten betalen. Dit is voor alle partijen gemakkelijker bij te houden en weten we beter op hoeveel deelnemers we ongeveer kunnen rekenen. Jammer voor diegene die maar eens een enkele keer komt, maar we moeten nu eenmaal een keuze maken. Welke activiteiten hebben inmiddels plaatsgevonden of staat nog te gebeuren voor het eind van dit jaar?

Zaterdag 10 september kon dan toch nog onze duinwandeling met picknick doorgaan in Cadzand-Bad bij ‘t Haventje. Voor de zomervakantie kon het niet doorgaan wegens de toen extreme hitte, maar nu waren het onweersbuien met regen. Toch hebben we nog kunnen wandelen over de meest westelijke pier en door de hevige windvlagen spatte het zeewater hoog op, wat spectaculair was voor onze deelnemers. We hebben nog kunnen picknicken terwijl het zonnetje nog even zat en na onze 2e wandeling konden we het KNRM Reddingsgebouw binnen vluchten, omdat de reddingsboot moest uitrukken voor een surfer in nood (gelukkig viel dit mee) Uiteindelijk hebben we de reddingsboot nog zien terugkeren en zaten we ondanks dat de regen met bakken uit de hemel kwam lekker droog binnen op stoelen en konden we alles van dichtbij bekijken, zodat enkele deelnemers het jammer vonden dat ons uitstapje afgelopen was. Kortom een geslaagde middag.

Op 8 oktober kwam Radio Delta bij ons op bezoek in de Schelp. Iedere deelnemer kon van te voren al 2 liedjes uitkiezen die hij/zij graag wilde horen. Patricia en Arnold hadden het druk om alles te kunnen draaien, maar er werd lekker gedanst en meegezongen. Het werd een gezellige middag.


5 november hebben we leuke Oud-Hollandse spelletjes gedaan. Iedereen was enthousiast bezig met ballen rollen door poortjes, kegels omver rollen, goed balanceren met ballen enz. Dan smaken de wafels wel lekker wanneer je zo druk bezig bent, want dat bleek een leuke traktatie.

Op zaterdag 17 december waren we met maar 5 deelnemers, omdat zowel de Regulus als de Poolster niet komen mochten vanwege de besmettingen corona. Dus hebben onze vrijwilligers het erg druk gehad om iedereen toch te kunnen verrassen met een kerststukje door hun en met hulp van de aanwezige deelnemers te kunnen maken, waarop mooie reacties kwamen. Wanneer wij als vrijwilligers blije gezichten zien is het voor ons geslaagd, want daar doen we het voor. Verder willen wij iedereen heel mooie kerstdagen toewensen en een goed uiteinde om daarna weer met frisse moed het nieuwe jaar tegemoet te treden met nieuwe activiteiten.

Instuif West: Na de zomerstop zijn de vrijwilligsters uitgerust en enthousiast begonnen aan het laatste deel van het activiteitenjaar 2022. Vele leuke middagen hebben wij weer met de deelnemers mogen beleven.

In SEPTEMBER is De Instuif gestart met een rustige gezellige bijeenkomst. Iedereen kon zijn zomerverhaal vertellen tijdens het schillen en snijden van zomerfruit dat tot en met het laatste stukje is opgepeuzeld.

OKTOBER, pompoenen. Er is een bezoek gebracht aan Charlotte’s Pompoenen te IJzendijke. Vele soorten in verschillende kleuren en maten zijn bewonderd en vastgehouden. Een proeverij van pompoensoep, pompoenjam op toast, pompoensap en een lekkere plak pompoencake bij de koffie, viel bij iedereen in de smaak. Na een informatieve en gezellige rondleiding was het weer tijd om huiswaarts te gaan.

NOVEMBER, Sinterklaas arriveert in Nederland of toch niet.....? Het was even spannend want er was iets met de pakjesboot. Gelukkig liep het toch nog goed af waardoor Sint en twee Pieten, natuurlijk weer tot groot plezier van de Instuivers, op bezoek kwam. Na een leuke middag met aandacht voor iedereen en natuurlijk kadootjes, werd Sint en de Pieten hartelijk dank gezegd en uitgezwaaid.

DECEMBER, tijd voor warmte, gezelligheid en aandacht voor elkaar en natuurlijk de inmiddels befaamde kerstlunch, liefdevol en met plezier bereid door de vrijwilligsters. Helaas moesten de deelnemers van de Poolster afzeggen vanwege Covid. Een attentie is naderhand afgegeven bij de Poolster. Met een kleine groep * is er gesmuld van o.a. gevulde eitjes en tomaatjes, salades en brownie met ijs. * is er geluisterd naar een mooi Kerstverhaal, * is er meegezongen met Kerstliedjes met begeleiding van Eline en haar accordeon. De tijd vloog om. Na elkaar fijne Kerstdagen te hebben toegewenst was het al weer tijd om op te breken. In januari hopen wij elkaar weer allemaal te zien. Wij, Carolien, Eline, Els, Marian, Marianne en Els wensen u allen mooie Kerstdagen toe en een liefdevol en gezond 2023.


Zwemmen “t Vrije” Nadat zwemvereniging ’t Vrije is opgegaan in de zwemtraining van St Commissie D’r Bie zijn we in september weer gestart met het zwemmen. Gezien de grote belangstelling en de positieve reacties tot op heden kunnen we wel stellen dat zowel de kinderen als ouders blij zijn met de voortzetting van deze activiteit. Begin september zijn we gestart met een groep van 11 zwemmers en deze is tot op heden uitgegroeid naar een groep van gemiddeld 15 zwemmers. Een ieder gaf vanaf het begin aan hoe blij men was met deze voortzetting. Voor de trainers Bianca en Jeroen was het even kijken wat voor “vlees” ze in de kuip hadden maar al snel had eenieder zijn draai gevonden. Er wordt wekelijks gestart met het trekken van verschillende baantjes in de verschillende zwemslagen. Daarna is er dan tijd om aan de techniek te werken en het oefenen van o.a. het keerpunt tijdens de training. Ook wordt er sinds kort door enkele deelnemers gezwommen met speciale koptelefoontje, zodat Jeroen via een microfoontje instructies kan geven aan de zwemmers terwijl ze in het water liggen.


Om de trainers te ontlasten kunnen we rekenen op ouders die als begeleiding/toezichthouders een oogje in het zeil kunnen houden zodat de trainingen goed en veilig kunnen verlopen. Kortom we zijn weer lekker aan de gang.


Gr Reggy van Poecke Bestuur: Reggie van Poecke is in het bestuur gekomen. Hij is de contactpersoon van zwemmen “t’Vrije”.

Sportfonds Het sportfonds creëert sportkansen voor kinderen tussen de 4 en 18 jaar die om finaciële redenen niet aan sportactiviteiten mee kunnen doen. Om in aanmerking te komen voor een bijdrage moet er voldaan worden aan criteria die door te gemeente zijn opgesteld. De aanvraag moet door een intermedair gedaan worden, bv een leerkracht, huisarts, gezinscoach. Meer informatie kunt u vinden op de website; www.jeugdsportfonds.nl

INFOAVOND: In 2023 hopen we weer een infoavond te organiseren. Zo gauw er een datum en locatie bekend is, ontvangt u bericht. Mocht u een goed idee heb, dan horen we dat graag. . Sponsoringoverzicht 2022 Burgerlijke Godshuizen € 1.000,-- Oosterbaan Real Estate BV € 1.000,-- Anonieme gift € 500,-- PKN de Brug € 222,50 Stichting Welzijn Geestelijk gehandicapten Zeeuwsch Vlaanderen € 750,-- St. Tragel, vrije


tijd, sponsering buffet de Maatjes Jumbo, korting boodschappen voor de familiedag € 50,-- De Smickelaer, ijsje voor de voetballers St. R.K. Beheer € 550,-- Fam. Cijsouw € 100,-- Rotary Serviceclub € 5.000,-- Brugse Vaart: golfmiddag met pannenkoek Anonieme gift € 100,-- PKN De Verbinding € 182,05 RABO ClubSupport € 632,85 Doopsgezinde Gemeente Aardenburg € 30,-- Anonieme gift € 50,-- Diaconie Protestantse gemeente St Kruis/Aardenburg € 104,35 PLUS Breskens, oranje tompouces voor Instuif West Sponsors hartelijk dank voor jullie bijdrage!!

We wensen u allen fijne feestdagen en een mooi 2023!


23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page